Biografisch Portaal header
Biografisch Portaal Sociaal Werk
Toon alles of selecteer op beginletter: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Naam Werksoort Plaatsaantal gevonden persoonlijkheden: 91

EERSTE    VORIGE   ( Pagina 8 van 10 )   VOLGENDE   LAATSTE
Scheltema, Ds. M. W.  (1826-1904) - jeugdzorg,

pionier van de pleegzorg (’gezinsverpleging’), oprichter van ’Maatschappij tot opvoeding van weezen in het huisgezin’ - bekend als ’Opvoedingsmaatschappij Zandbergen’.
Dokkum / Amersfoort

Scholte, Margot  (1963-2020) - maatschappelijk werk, sociaal werk

Margot Scholte was lector Maatschappelijk werk Hogeschool InHolland. Zij was één van de eerste warme pleitbezorgers voor een meer generalistische invulling van het sociaal werk.
Haarlem/Utrecht

Schreuder, Pieter Hendrik  (1876-1947) - speciaal onderwijs, verstandelijke gehandicaptenzorg

pionier speciaal onderwijs, startte in Den Haag in 1902 ’hulpklas voor achterlijke kinderen’, bouwde deze uit tot een voorbeeldschool in veel andere gemeenten.
Den Haag

Snijders-Oomen, Nan  (1916-1992) - ontwikkelingsstoornissen i.h.b. autisme, verstandelijke gehandicaptenzorg

kinderpsycholoog, ontwikkelde in 1943 de Snijders-Oomen niet-verbale intelligentietest, bekend als de SON-test. Zij was in Nederland een der eersten die zich met autisme bezighield.
Groningen

GEADOPTEERD!
Spijkers, Fred  (1946-) - maatschappelijk werk,

trotseerde als bedrijfsmaatschappelijk werker het Ministerie van Defensie toen hij weigerde een dodelijk ongeluk toe te dekken en werd daarmee een boegbeeld voor de beroepsethiek.
Culemborg

Stienstra, Riek  (1942-2007) - emancipatie, maatschappelijk werk

was een maatschappelijk werker die hulp voor de regenbooggemeenschap op de kaart zette. Zij was directeur van de Schorerstichting (1974-2004), die het buddysysteem introduceerde tijdens de aidscrisis.
Amsterdam

GEADOPTEERD!
Stuten, Johanna te (1829-????) - geestelijke gezondheidszorg,

stond in 1892 als eerste patiënte op tegen de mishandelingen die haar in een gesticht ten deel vallen. Haar brochure over het ’Haagsche Krankzinnigengesticht’ veroorzaakte een politiek sc
Den Haag

Tibout, Nel  (1899-1968) - jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg

werd in 1928 leidster van het eerste Medisch Opvoedkundige Bureau in Amsterdam, waar zij zich ook als psychiater en psychoanalytica vestigde. Deze functies vervulde zij 20 jaar.
Amsterdam

Trimbos, Kees  (1920-1988) - geestelijke gezondheidszorg,

werd bekend als geestelijk bevrijder van rooms-katholiek Nederland en ontwikkelde zich als hoogleraar tot een criticus van de medisch georienteerde psychiatrie.
Nederland

Verlaan , Krijnie  (1931-2016) - emancipatie, volksontwikkeling

ontwikkelde als vormingsleidster in Noord-Holland de cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving (VOS-cursus). Tienduizenden vrouwen gaven hun levens na deze cursussen een nieuw perspectief.
Heiloo

EERSTE    VORIGE   ( Pagina 8 van 10 )   VOLGENDE   LAATSTE