2023 PODCAST CANON SOCIAAL WERK
Verhalen uit de geschiedenis van het sociaal werk.
 
  homepage   volgende   laatste
In maart 2023 is de redactie van de Canon sociaal werk gestart met een podcast-serie. In deze serie brengen we gebeurtenissen uit de geschiedenis van het brede sociaal werk tot leven. We zoeken mensen op die historisch relevante verhalen kunnen vertellen, blikken terug op gebeurtenissen en geven aan hoe belangrijk die waren voor het heden. Wie dergelijke verhalen wil delen en interessante herinneringen wil ophalen kan zich richten tot de redactie: info@canonsociaalwerk.eu.


Luister via:
Spotify - YouTube - Google podcasts - Amazone music


Aflevering 9

Hans van der Wilk & de gekkenbeweging

Het leven van Hans van der Wilk (1938–2024) neemt een beslissende wending wanneer hij in 1971 het boek Wie is van hout. Een gang door de psychiatrie van Jan Foudraine krijgt aangereikt. De rechteloosheid, de stemloosheid, de verwaarlozing, het volstoppen met medicijnen – hij heeft het tijdens meerdere opnames in psychiatrische inrichtingen zelf allemaal aan den lijve ondervonden. Hij besluit zijn lot in eigen hand te nemen. Als boegbeeld van de gekkenbeweging slaagt hij er vervolgens in om de geestelijke gezondheidszorg belangrijk te veranderen.

Deze podcast vertelt zijn levensverhaal, dat tevens een verhaal is over de geschiedenis van de cliëntenbeweging in de ggz.

Publicatiedatum: 30 mei 2024

TRAILER

Luister deze aflevering op Spotify of via YouTube.

Meer informatie:
- Canon cliëntenbeweging ggz;
- venster: 1977 Hans van der Wilk;
- Hans van der Wilk in het Biografisch Portaal;
- Archief Gekkenkrant.
Aflevering 8

Jos de Blok & het succes van Buurtzorg

Buurtzorg-bestuurder Jos de Blok heeft de desastreuze gevolgen van de introductie van marktwerking in de eerstelijnszorg aan den lijve ervaren. Om de schade te herstellen moeten we volgens hem terug naar de praktijk van de jaren tachtig.

In deze tweedelige podcast vertelt Jos de Blok hoe zijn visie op een maatschappelijke gezondheidszorg met zelfregulerende teams vaste voet aan de grond kreeg in de eerstelijnszorg. En: welke tegenkrachten daarbij overwonnen moesten worden.

Deel 1: Terug naar Bemmel en wat er daarna allemaal verkeerd ging

Deel 2: Zijn we dan van al die managers af?

Publicatiedatum: 15 maart 2024

TRAILER

Luister deel 1 en deel 2 af op Spotify of via YouTube.

Zie ook het venster in de rubriek ACTUA: 2007 - Buurtzorg Nederland.
Aflevering 7

Abram de Swaan – 35 jaar na ZORG EN DE STAAT

In 1988 verscheen van de hand van de Amsterdamse hoogleraar sociologie Abram de Swaan ZORG EN DE STAAT, eerst in een Engelse editie, een jaar later in een Nederlandse versie. ZORG EN DE STAAT werd al snel tot het opus magnum van De Swaan uitgeroepen en verwierf in de decennia die daarop volgden de status van een heuse klassieker. Maar in diezelfde jaren veranderde de wereld drastisch - hoe kijkt Abram de Swaan 35 jaar later terug op ZORG EN DE STAAT?

Publicatiedatum: 9 januari 2024

TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.

Een pdf-versie van ZORG EN DE STAAT kan je hier downloaden.Aflevering 6

Tom van Yperen – Kan de jeugdzorg veranderen?

Op 16 november 2023 verzorgde Tom van Yperen (NJi) in het Kinderrechtenhuis in Leiden de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing. In deze lezing bespreekt hij veertig jaar hervormingen in de jeugdzorg, die niet bepaald succesvol zijn gebleken. Opnieuw is verandering nodig, want de jeugdzorg loopt van alle kanten vast.
In deze Canon sociaal werk-geschiedenis podcast wijst Van Yperen op basis van zijn ervaringen de jeugdzorg de weg. Hij laat niet alleen zien wat er in het verleden allemaal mis is gegaan. Hij schetst ook hoe de jeugdzorg van onderop en gericht op het gezamenlijk oplossen van problemen de toekomst weer de baas kan worden.

Publicatiedatum: 16 november 2023

TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.Aflevering 5

Een briefwisseling met Nazmiye Oral

Deze Canon sociaal werk-geschiedenis-podcast is een bijzondere. Centraal staat de relatie tussen sociale professionals en wijkbewoners, maar die wordt ontleed aan de hand van een uitgesproken briefwisseling tussen Jos van der Lans en de actrice Nazmiye Oral uit 2014. Zij vertellen over overgave en ondergaan in een wijk. Over de presentiebenadering en wat dat allemaal in de weg staat.

Publicatiedatum: 19 oktober 2023Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.Aflevering 4

Het archief van Wil van de Leur

Het werkarchief van Wil van de Leur, decennialang frontman van het opbouwwerk in Nederland, dreigt verloren te gaan. Zijn dochter Manon doet een beroep op Canon-podcastmaker Jos van der Lans om te onderzoeken of zijn archief de moeite van het bewaren waard is. In deze podcast doet hij verslag van de reddingsoperatie van een bijzonder archief van een bijzondere man.

Publicatiedatum: 22 september 2023
TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties
Thijs van Mierlo (directeur LSA): Ik kan me hem nog goed herinneren! Voor mijn afstudeeronderzoek kwam ik bij hem op de Prinsengracht in Den Haag. Met alle medewerking, een stapel boeken een mooi en lang gesprek weer naar huis. Een kantoor dat was ingericht als rookruimte om de regels te kunnen omzeilen, stapels papieren en publicaties op een groot bureau met aan beide kanten een asbak. • Anne van Veenen(oud directeur opbouwwerk Rotterdam): ‘Weven aan de samenleving.’ De treffende karaktering van samenlevingsopbouw van Wil van der Leur. Wil verzette zich op zeer inventieve en vakkundige wijze tegen de tijdgeest. • Ard Sprinkhuizen (seniro onderzoeker HU & Windesheim): Een prachtige podcast! • Paul Vlaar(Adviseur opbouwwerk en energietransitie): Wil was in 1974 mijn stagebegeleider als aspirant opbouwwerker in de Transvaalbuurt in Leeuwarden. Weinig sturend, vooral inspirerend en ruimte om mijn neus te stoten. Persoonlijk tot aan zijn laatste actieve jaren prettig blijven samenwerken. Bij Gute Nacht Freunde denk ik altijd even aan hem. • Bert Middel(ex-kamerlid PvdA, bestuurder & publicist): Zeer zinvol en daarnaast een terecht eerbetoon aan een prachtkerel! • Anke Siegers (organisatiepsycholoog): Geweldig. Wat een mooi verhaal!

Zie ook: de biografische schets van Wil van de Leur in het Biografisch Portaal.MINI-PODCAST

Biografie van Ben Sajet

Deze mini-aflevering gaat over de biografie van Ben Sajet, die halverwege 2023 is uitgegeven door de Canon sociaal werk. Hetty Vlug, directeur van het Ben Sajet centrum, vertelt waarom het levensverhaal van deze Amsterdamse joodse arts en sociaaldemocratische politicus de moeite van het herinneren waard is.

Publicatiedatum: 30 augustus 2023
Luister de mini-podcast af op Spotify of een iets meer uitgebreide versie op YouTube.

De biografie is de bestellen in de Canon-webshop.


Recensie van Sjoerd Karsten in het BiografiePortaal.
Aflevering 3

Piet Willems (1928-2004)
Legendarische opbouwwerker in Den Bosch

Hoe een uit de Brabantse zandgronden afkomstige voormalige glasmenger, stofzuigerverkoper en magazijnbediende vanaf de jaren zeventig een hele volksbuurt op sleeptouw nam, de autoriteiten tartte en in zijn eentje officiële welzijnsinstellingen het nakijken gaf.

Publicatiedatum: 22 augustus 2023
TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties:
Joop Hofman (opbouwwerker, Krachtproef) ’Piet Willems is een monument in het opbouwwerk. Hij deed sociaal werk op een manier waar we nu beleidsnota’s vol over schrijven en workshops over aan elkaar rijgen. Piet noemde opbouwwerk: "Opbouwwerk zoals wij dat deden, dat was toch vooral ook opgaan in de wijk. Samen dromen, samen doen". Fijn dat deze podcast van dit lokale monument landelijke uitstraling geeft. • Jan Willem Bruins (directeur BPSW - Beroepsvereniging Sociaal Werk) | ’Interessante podcast en belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van het opbouwwerk!’ • Krachtproef-nieuwsbrief: ’Luister met je collega’s allemaal naar deze Piet Willems podcast en organiseer een In-de-geest-van-Piet-Willems-met-de-benen-op-tafel-party (en stuur ons de foto’s!) en zeg thuis dat de warme hap maar in de magnetron gezet moet worden. Want als het eenmaal begint te stromen van enthousiasme, voorspellen we dat het laat gaat worden.’

Zie ook: de biografische schets van Piet Willems in het Biografisch Portaal.Aflevering 2

Beleidstragiek in de jeugdzorg
In gesprek met Sharon Stellaard


Hoe in de jeugdzorg elke beleidsoplossing verwordt tot een beleidsprobleem waarvoor steeds opnieuw nieuwe wetgeving wordt verzonnen die weer tot nieuwe problemen leidt.

Een gesprek met jeugdzorgmedewerkster Sharon Stellaard die in maart 2023 promoveerde op een halve eeuw wetgeving in de jeugdzorg en daar de titel Boemerangbeleid aan meegaf.

Achtergrondinformatie over beleidsontwikkelingen in de jeugdzorg vind je in de Canon zorg voor de jeugd.

Publicatiedatum: 8 mei 2023
TRAILER

Luister de podcast af op Spotify of via YouTube.


Aflevering 1

De zaak Christientje en de insubordinatie (ongehoorzaamheid) van Gerard van de Ven


Hoe een Brabantse maatschappelijk werker in 1970 een minister aan het wankelen bracht en de beroepscode voor het sociaal werk op de kaart zette!

Achtergrondinformatie over ’De zaak Christientje’ vind je in de Canon beroepsverenigingen.

Publicatiedatum: 23 maart 2023

Luister de podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties:
Marc Hoijtink (hoofdredacteur Vakblad Sociaal Werk, senior onderzoeker HvA) | ’Vanavond ademloos naar geluisterd. Schitterend. Goed initiatief zeg!’ • Jan Willem Bruins (directeur BPSW Beroepsvereniging Sociaal Werk) | ’Complimenten! Een heel interessante podcast. Ook voor sociaal werkers in de Jeugdbescherming. En het onderwerp is nog steeds actueel.’ • Don Olthof | ’Geweldig interessante en nog steeds relevant thema in deze podcast. Mooi gemaakt. Smaakt naar meer...’ • Erik van de Langkruis (teamleider activering en participatie Civic Amsterdam Oost) | ’Mooie podcast en altijd actueel. Zijn de beroepscodes voor sociaal werk op orde? Worden dergelijke zaken nu goed geregeld?’Publicatiedatum: 27-03-2023
Datum laatste wijziging :17-06-2024
Video

CANON-PODCASTS op YOUTUBE

YouTube, 8 maart 2023 | Podcast van de CANON SOCIAAL WERK - Aflevering 1: De zaak Christientje .....

YouTube, 8 mei 2023 | CANON-podcast, aflevering 2

Beleidstragiek in de jeugdzorg.

YouTube, 22 augustus 2023 | CANON-podcast, aflevering 3 | over Piet Willems, legendarische opbouwwerker in Den Bosch.

YouTube, 28 augustus 2023 | Mini-podcast over de biografie van Ben Sajet.

YouTube, 22 september 2023 | Lukt het om het archief te behouden van een troosteloos einde bij het grofvuil?

YouTube, 19 oktober 2023 | Centraal staat de relatie tussen sociale professionals en wijkbewoners, maar die wordt ontleed aan de hand van een uitgesproken briefwisseling tussen Jos van der Lans en de actrice Nazmiye Oral uit 2014. Zij vertellen over overgave en ondergaan in een wijk. Over de presentiebenadering en wat dat allemaal in de weg staat.

YouTube, 16 november 2023 | Podcast naar aanleiding van de Mulock Houwer-lezing van Tom van Yperen over hoe de jeugdzorg kan veranderen.

YouTube, 9 januari 2024 | Aflevering 7 -Abram de Swaan: 35 jaar na ZORG EN DE STAAT

YouTube, 20 maart 2024 | In deze tweedelige Canon sociaal werk-geschiedenis podcast vertelt Jos de Blok hoe zijn visie op een maatschappelijke gezondheidszorg met zelfregulerende teams vaste voet aan de grond kreeg in de eerstelijnszorg. En: welke tegenkrachten daarvoor overwonnen moesten worden.

YouTube, 30 mei 2024 | Hans van der Wilk overleed op 25 maart 2024 op 84 jarige leeftijd. Aflevering 9 van de geschiedenispodcast van de Canon sociaal werk vertelt zijn levensverhaal, dat tevens het verhaal is van de cliëntenbeweging in de ggz.

 
  homepage   volgende   laatste