NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Ben Sajet (1887-1986). Een leven lang sociale geneeskunde.

Ben Sajet (1887-1986). Een leven lang sociale geneeskunde.

Auteur: Jos van der Lans

€ 15.00

eerste   vorige   webshop   volgende   laatste
’Prachtig boekje, mooi en zorgvuldig uitgevoerd en leest als een trein’
Herman Vuijsje, socioloog en journalist

’Sajet komt in deze biografische schets naar voren als een zachtmoedig mens met een niet-aflatende inzet voor de goede zaak. Dat maakt het boekje alleen al de moeite waard om te lezen in deze tijd van afbraak van zorg.’
Sjoerd Karsten, emeritus-hoogleraar Onderwijskunde aan de UvA

------------------------------------------------------------ ------


In deze kleurrijk geïllustreerde biografie van tachtig pagina’s beschrijft Jos van der Lans het leven van Ben Sajet als een onwaarschijnlijke reis. Ben Sajet werd in 1887 geboren op het Waterlooplein in Amsterdam in een joods middenstandsgezin. Op jonge leeftijd raakt hij in de ban van het socialisme. Hij kiest voor een studie geneeskunde om echt verschil te kunnen maken en vestigt zich in 1912 als huisarts in de Amsterdamse Transvaalbuurt. Hij raakt gefascineerd door de sociale geneeskunde en verricht meerdere onderzoeken naar de sociale oorzaken van mazelen, kinkhoest en tuberculose.

In 1923 wordt hij namens de SDAP lid van de gemeenteraad, waar hij 39 jaar lang de verbetering en modernisering van zorgvoorzieningen aanjaagt. Zijn motto: iedereen heeft recht op de beste zorg. Nadat hij in 1940 door de Duitsers uit de gemeenteraad wordt gezet, waarbij zijn partijgenoten de andere kant op kijken, waagt hij om te ontkomen aan de Jodenvervolging in 1941 in een gammel bootje de oversteek naar Engeland. De oorlog laat diepe wonden achter: twee kinderen, twee schoondochters en een kleinkind overleven de oorlog niet. Getekend door die ervaring is hij in 1948 euforisch over het uitroepen van de staat Israël, reist af naar het beloofde land, overweegt om er te blijven, maar keert tenslotte toch terug naar het vertrouwde Amsterdam.

In de hoofdstad voert hij in de jaren vijftig een eenzame strijd om een nieuw academisch ziekenhuis niet in de stad, maar daarbuiten te realiseren, zodat alles wat de geneeskunde te bieden heeft op een plek bijeen kan komen. Het gemeentebestuur vindt hem drammerig en lastig, maar uiteindelijk krijgt hij het gelijk aan zijn kant en verrijst het academisch ziekenhuis in Amsterdam Zuidoost in het grootste gebouw van Nederland. Na zijn politieke pensionering op 75-jarige leeftijd spant hij zich onvermoeibaar in voor woonzorgvoorzieningen voor bejaarden en mensen met een verstandelijke beperking. Meer dan duizend bedden weten de stichtingen waar hij leiding aan geeft te realiseren.

Ben Sajet is een iconisch boegbeeld van de sociale geneeskunde. Zijn niet-aflatende inzet kan blijvend inspiratie bieden aan zorgverleners die verder willen kijken dan hun individuele patiënten en cliënten en op zoek gaan naar preventieve mogelijkheden en maatschappelijke oorzaken. In een tijd van groeiende ongelijkheid en haperende zorgvoorzieningen blijven zijn ideeën over sociale geneeskunde uiterst actueel.

YouTube, 28 augustus 2023 | promovideo over de biografie.
eerste   vorige   webshop   volgende   laatste