NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Eigenzinnige pionier. De biografie van Piet Willems

Eigenzinnige pionier. De biografie van Piet Willems

Auteur: Mariet Paes

€ 20.00

eerste   vorige   webshop   volgende   laatste
Piet Willems was in de jaren tachtig misschien wel de meest bekende opbouwwerker van Nederland. Hij verwierf - in opbouwwerkland - nationale bekendheid als drijvende kracht achter het Bossche Welzijnsproject-Oost, dat tussen 1975 en 1990 zijn hoogtijdagen beleefde. Samen met bewoners van deze volkswijk wist hij - tegen de zin van de plaatselijke regenten in - een compleet netwerk van voorzieningen en initiatieven van de grond te tillen. Willems wilde als opbouwwerker vanuit de basis werken, `als we vanuit betrokkenheid met elkaar aan de slag gaan, betekent dat meteen verandering’. Paolo Freire’s Pedagogie van de onderdrukten was zijn inspiratiebron. Mensen moesten vanuit hun eigen ervaringen tot handelen, tot een zelfontdekte strategie van ontplooiing komen, dus niet vanuit de programmering van welzijnsinstellingen.

Willems was een doener, maar altijd hongerig naar nieuwe kennis en ervaringen. Hij sprak de taal van de Bosschenaren. Voordat hij op 36-jarige leeftijd zich aanmeldde bij de sociale academie in Breda was hij grondwerker, glasmenger en stofzuigerverkoper geweest. Dat bleek een goede leerschool. De boekenwijsheid (hij haalde op 60-jarige leeftijd de drs-titel) kwam daar later bovenop. Maar Willems was op zijn best als hij vanuit zijn hart sprak. Steeds opnieuw probeerde hij anderen te inspireren om hem in zijn passie te vergezellen. Dat deed hij op een aardige, noem het rustig: Brabantse manier: hij polste je, maar liet jezelf de keuze.

Mariet Paes (1951) werkte in Den Bosch veelvuldig met hem samen. In deze 281 pagina tellende biografie houdt ze zijn herinnering levend. Zijn afkomst, zijn worsteling met het katholicisme, zijn keuze voor het maatschappelijk werk, zijn opstandigheid, zijn rusteloosheid, zijn filosofie, alles wat Piet Willems zo bijzonder maakte komt in deze biografie aan de orde. Daarmee is het een uniek boek over een heel speciale opbouwwerker geworden, waarbij je als lezer onvermijdelijk de vraag stelt: waar zijn de Piet Willemsen van deze tijd? Alleen al om die reden zouden dat soort biografieën over spraakmakende sociaal werkers zouden vaker geschreven moeten worden.

Lees hier de uitgebreide bespreking van Menno Hurenkamp in het Tijdschrift voor sociale vraagstukken.

Lees hier de biografische schets in het Biografisch Portaal Sociaal Werk van P{iet Willems.
eerste   vorige   webshop   volgende   laatste