NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Sociaal werker van het jaar Sinds
2011
Procedure
Organisatie
Achtergrond
Overzicht
Sorteren op jaar 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 23
Op winnaar
Sjef van der Klein

Winnaar
Sociaal werker van het jaar 2018

Sjef van der Klein

Werkervaring sinds: 2011

Functie ten tijde van de verkiezing: Sociaal werker – buurtondersteuner

Functie nu: projectleider gezond en gelukkig ouder worden & ZZP in sociaal domein, training en advies

Loopbaan:

1. Ik startte in het basisonderwijs, waar ik in verbinding kon staan met kinderen en bij kon dragen aan hun ontwikkeling De structuur en soms ook het inzicht dat alleen onderwijs geen oplossing is maar dat je breder moet kijken, deed mij besluiten dat ik iets anders wilde.

2. Ik ben de opleiding sociaal werker gestart en stage gaan lopen bij het wijkcentrum om de hoek. Daar heb ik allerlei vormen van sociaal werk gedaan; projectmatig, wijk en buurtwerk, vrijwilligerswerk en individuele ondersteuning. Mijn sociaal werkers hart ging vooral harder kloppen bij het werken voor en met ouderen.

3. De laatste jaren werk ik als brede generalist (buurtondersteuner). Naar oplossingen zoeken met bewoners en partners, individueel, met groepen of op wijkniveau is erg waardevol en uitdagend.

4. Na deze enorme brede functie, waarbij je echt met de dag werkt en leeft, had ik behoefte aan een volgende stap. Met het gemeentelijke programma Gezond en gelukkig ouder worden kwam er een nieuwe uitdaging als projecteider. Ik werk in diverse wijken en dorpen met partners aan hetzelfde doel: gezond en gelukkig ouder kunnen worden. Daarnaast ontwikkel ik een handreiking om deze uitdaging te verbinden aan het reguliere integrale wijkgericht werken.Contactgegevens:
Werkadres: Contour de Twern
Spoorlaan 444
5038 CH Tilburg

www.contourdetwern.nl
LinkedIn
eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste

Opleiding(en):

Coachend Leiderschap, Hogeschool van Amsterdam
Omgangskunde, Fontys Hogeschool Tilburg
Sociaal Cultureel Werk, ROC Tilburg
Onderwijsassistent, Summa College

Ik heb nog veel trainingen etc. gevolgd om te blijven investeren in het vakmanschap. Leren door te doen, door veel fouten te maken en te blijven reflecteren; doe ik de juiste dingen en doe ik ze goed?


Reden uitverkiezing

De jury roemt Sjef om zijn ondernemingslust, enthousiasmerend vermogen en innovatie. Uit het juryrapport: ‘Door een veelheid aan initiatieven laat hij zien wat sociaal werk is: aansluiten bij mensen waar zij zijn. Van de ouderen in het ontmoetingscentrum, tot netwerkpartners, tot zijn studenten en collega’s. In zijn optreden laat hij zien dat iedereen blijft meetellen in deze maatschappij.’


Betekenis van de uitverkiezing

Sjef: ‘Chaos, heel veel indrukken en leerzame momenten. Ik zei overal ja tegen. Als sociaal werker ben je vaak met je wijk, buurt of doelgroep bezig. Het uitzoomen naar hoe dit zich verhoudt tot regionale of landelijke organisaties en trajecten deed ik dan ook niet. Ineens zat ik bij organisaties en mensen die nieuw voor mij waren; ijverig en streberig als ik was onderzocht ik alles van te voren. Wie doet wat? Hoe werkt het precies?

Ik merkte dat veel mensen het fijn vonden dat je uit de praktijk de verhalen vertelt waar het om gaat, en hoe beleidskeuzes enorme impact kunnen hebben. Van papier naar de werkelijkheid, dat schetsen vond ik erg leuk en interessant. Op een gegeven moment ging er geen week voorbij dat ik mij niet inzette als ambassadeur. Uiteindelijk ging ik zelf ook geloven dat ik iets te brengen en te vertellen had. Mijn netwerk breidde zich snel uit; van BPSW tot ministerie van VWS maar ook lokale politiek wist ik steeds beter te vinden.

De wijk en bewoners nam ik vaak mee in mijn verhaal; TV items van SBS6 of RTL deed ik met bewoners, die dat ook weer ontzettend leuk vonden. Maar ook gaf ik gastlessen over verborgen armoede, waarbij ik een alleenstaande moeder haar verhaal liet vertellen. De wijk leerde ik nog beter kennen en andersom. Uiteindelijk wisten bewoners mij te vinden. “Bel Sjef” was vaak het antwoord op de vraag: Heb je een probleem of idee? En andersom; bewoners stonden altijd klaar als er hulp nodig was. Hartverwarmend.’
Leukste en/of opmerkelijkste ervaring

Sjef: ‘Mijn bezoek aan minister president Rutte in het Catshuis, en het gesprek met en de presentatie voor de koning. Maar zeker ook opdracht voor het programma Langer Thuis, die ik samen met Jenny Zwijnenburg deed voor het ministerie van VWS. Daar heb ik ontzettend veel van mogen leren, onder andere ook door sessies te organiseren met andere sociaal werkers, waaronder Esther de Bie.’


Extra informatie

1. Artikel, Sociaal Werk werkt! , 13 februari 2020, Actieonderzoek sociaal werkers versterkt lokale partijen.
2. Artikel, Movisie, 4 februari 2019, Hoe je creatief kunt zijn in een wereld vol protocollen.
3. Interview, De Draad, mei 2018, Sjef gaat los!
4. Artikel, Movisie, 12 november 2018, Sociaal werk gaat over echt contact maken, aansluiten en verbinden, 5 vragen aan Sjef van der Klein.
5. Interview, Sociaal werk versterkt, 2018, Met urgentie, lef en daadkracht morrelen aan het systeem.
6. Artikel, Brabants Dagblad, 14 maart 2018, Tilburger Sjef is Sociaal Werker van het Jaar 2018.
7. Bericht, Tilburg.com, 14 maart 2018, Op sociaal gebied is Tilburg koploper, we kijken hier anders naar problemen.
8. Interview, Radio 5 programma Open Huis, 14 maart 2018.
Publicatiedatum: 06-01-2022
Datum laatste wijziging: 27-01-2024

eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste
Ontwikkeld door Rstyle