2015 Geschiedenis Online Publieksprijs 2015
Canon sociaal werk op één na beste historische website
eerste   vorige   homepage   volgende   laatste
Onze website Canon sociaal werk heeft de tweede prijs gewonnen in de verkiezing van de beste historische site van 2014. Dat werd donderdag 12 februari bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. In totaal brachten ongeveer 1500 mensen hun stem uit op de Canon sociaal werk.

De competitie werd in 2015 voor de zesde keer georganiseerd door een samenwerking van het Historisch Nieuwsblad, de Koninklijke Bibliotheek, De Ree-archiefsystemen en Archieven.nl. Vanaf eind december mocht het publiek stemmen op wat zij de beste historische site van 2014 vonden. Daarbij kon men kiezen uit 275 voorgedragen sites. In totaal brachten net iets meer dan 20.000 mensen hun stem uit.

De meeste stemmen (ruim 2200) werden uitgebracht op het online geschiedenismagazine Historiek. Bezoekers kunnen op deze zeven jaar oude site terecht voor historische achtergrondverhalen, nieuwsberichten, boekbesprekingen, blogs en opiniestukken. Jaarlijks weten ruim een miljoen unieke bezoekers Historiek te vinden.

Op gepaste afstand mocht de redactie van de Canon sociaal werk de tweede prijs in ontvangst nemen. De Canon is sinds 2007 de plek waar de geschiedenis van de sociale sector nauwgezet wordt gedocumenteerd, niet alleen voor Nederland, maar ook voor Vlaanderen. In zes jaar tijd is de site uitgegroeid tot een levendig en snel groeiend wikipendium, waar tientallen auteurs aan meewerken en waar in 2014 ruim een kwart miljoen bezoekers hun weg naar wisten te vinden.

De derde plaats ging naar de site Zoekakten.nl met iets meer dan 1000 stemmen. Zoekakten.nl is een site waar iedereen die bezig is met stambomen en familiegeschiedenissen zijn hart kan ophalen. En met de toename van het aantal pensionado’s in Nederland neemt de belangstelling daarvoor elk jaar enorm toe.

De uitslag nog eens op een rijtje:

SiteStemmen
Historiek
2209
Canon sociaal werk
1467
Zoekakten.nl
1032
Weg naar de bevrijding
799
Museumboerderij Meijerij
591


Klik hier voor de complete uitslag.


De redactie van de CANON SOCIAAL WERK bedankt alle mensen die hun stem op de site hebben uitgebracht. Vooral de vele enthousiaste commentaren en complimenten hebben ons meer dan goed gedaan. Dat wij nu de tweede prijs hebben gewonnen in een heftige competitie van meer dan 275 vaak voortreffelijke historische websites is voor ons een enorme stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Nogmaals, heel veel dank.

De redactie


Foto: KB - Jacqueline van der Kort

Publicatiedatum: 12-02-2015
Datum laatste wijziging :00-00-0000
Extra Juryprijs

Naast een Publieksprijs kent de Geschiedenis Online Prijs ook een Juryprijs. Een vakjury onder leiding van Maarten van Rossem kon dit jaar uit 15 kandidaten kiezen wat in hun ogen de beste historische website of app van 2014 was. De prijs werd toegekend aan de app Tijdreis 2000 jaar Domplein. Je moet de app downloaden en vervolgens kan je met je telefoon of ipad een virtuele tijdreis beginnen aan de hand van 3D-reconstructies vanaf de tijd van de Romeinen, langs de eerste christelijke kerken, de machtige bischoppelijke burcht en de indrukwekkende gotische Domkerk naar het Domplein van nu. Volgens de jury hebben de makers ’de modernste technische mogelijkheden gebruikt om de app te realiseren, zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen.’

De winnaar ontving een beeldje, ontworpen door Gonneke van Echten.
Aanvullend materiaal
Links
eerste   vorige   homepage   volgende   laatste