NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Strijd om de ziel Koen Hilberdink
Strijd om de ziel
Het leven van P.C. Kuiper (1919-2002) in de psychiatrie

352 p. Van Oorschot, Amsterdam, 2023
ISBN 9789028231108
€ 35.00
Bestellen
eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste
S I G N A L E M E N T


Strijd om de ziel is een biografie van psychiater en psychoanalyticus P.C. Kuiper (1919-2002). Kuiper werd aan het eind van de twintigste eeuw bekend als de psychiater die zelf depressief werd. Hij publiceerde daarover Ver heen. Verslag van een depressie, dat uitgroeide tot een bestseller. In Ver heen was Kuiper echter minder open over de oorzaken van zijn depressie dan hij deed voorkomen.

In Strijd om de ziel vertelt Koen Hilberdink het verhaal dat voor de lezers van Kuipers boek verborgen moest blijven. Rode draden daarin zijn de worsteling met het geloof en zijn seksuele identiteit, en de terugkerende depressies. Kuiper was een van de boegbeelden van de psychiatrie en psychoanalyse in Nederland.

Strijd om de ziel is ook een geschiedenis van de twintigste-eeuwse psychiatrie, door de ogen van een van de hoofdrolspelers. Hilberdink laat zien hoe in Kuipers tijd psychiaters naar homoseksualiteit keken en hoe zij depressies behandelden. Daarbij gaat het ook over opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid die nog steeds relevant zijn voor hedendaagse discussies over gender en identiteit

Zie ook de vensters:

1956 Henk Heithuis - gecastreerd na aangifte misbruik
1930-1970 De castratie van homoseksuelen en pedofielen


2023 Psychiaters betuigen spijt van pathologisering van LHBTIQ+eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste