NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Gewonnen jaren Dorly Deeg
Gewonnen jaren
heldere inzichten over hoe wij ouder worden

Ambo|Anthos, , 2019
ISBN 978 90 26338021
€ 22.99
Bestellen
    overzicht   volgende   laatste

We leven gemiddeld langer dan vorige generaties, en langer in goede gezondheid. Maar ouder worden doen we toch, jaar na jaar. En dat heeft zo zijn gevolgen. Dorly Deeg was van 1991 tot 2015 coördinator van het langdurige LASA- onderzoek naar veroudering, en publiceerde recent in een vlot leesbaar boek een samenvatting van de resultaten: Gewonnen jaren.

Sinds 1991 lopen er in Nederland een aantal langdurige onderzoeken naar ouder worden, zoals MAAS (Maastricht aging study) en ERGO ().Het bekendste onderzoek is wellicht LASA-onderzoek (Longitudinal Aging Study Amsterdam). In elk van deze onderzoeken worden dezelfde 55+ inwoners decennia na elkaar gevolgd om om de paar jaar bevraagd en medisch onderzocht. Dat levert natuurlijk een schat van informatie op, wat terug te vinden is in honderden wetenschappelijke artikelen en proefschriften. Daar je weg in vinden vraagt helaas veel meer tijd dan de meesten van ons beschikbaar hebben. Daarom is dit boek meer dan welkom.

Net als in het LASA-onderzoek, komen vier aspecten van ouder worden aan bod: het lichamelijk functioneren, het cognitief functioneren, het sociaal functioneren en het emotioneel functioneren. Daarnaast staat de auteur nog stil bij algemene demografische ontwikkelingen en de relatie tussen samenleving en ouder worden (zoals de steeds veranderende technologie).Beoordeling redactie:
    overzicht   volgende   laatste