NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Canon zorg voor de jeugd

Canon zorg voor de jeugd

Auteur: Jos van der Lans (red.)

€ 15.00

eerste   vorige   webshop   volgende   laatste

NOG MAAR ENKELE EXEMPLAREN BESCHIKBAARDe CANON zorg voor de jeugd is de papieren verwerking van de digitale www.canonjeugdzorg.nl, die in november 2012 online ging. Aan de hand van 25 vensters biedt deze Canon zicht op de historische achtergronden van de zorg voor jeugdigen, variërend van kleine kinderen tot pubers en jong volwassenen. Elk venster vertelt een verhaal over een gedenkwaardige gebeurtenis of trend in deze geschiedenis van straffen en belonen, van koesteren en disciplineren, van aanhalen en afstand nemen. In honderd pagina’s passeren hoogtepunten, dieptepunten, opmerkelijkheden en bijzondere mensen uit de moderne geschiedenis van het opvoeden, onderwijzen en opgroeien de revue. Niet alleen in woorden, maar ook in beelden, want de CANON telt zo’n tweehonderd, vaak unieke, illustraties. Keer op keer wordt duidelijk dat veel oude dilemma’s en redeneringen nog elke dag actueel zijn. In tijden van decentralisaties en transities kunnen we daar niet alleen van leren, maar óók – en misschien is dat wel net zo belangrijk – van leren relativeren.

Historisch pedagoge Nelleke Bakker presenteerde de boekversie van de Canon zorg voor de jeugd op donderdag 21 november 2013 voorafgaande aan de derde Mulock Houwer-lezing. Zo typeerde ze het boek:
’Het is handzaam en overzichtelijk en het nodigt uit tot verder lezen op de website. Het vervangt haar niet, maar het lokt u naar binnen om een kijkje te nemen in deze digitale schatkamer van het rijke verleden van de zorg voor de jeugd. (…) Geprobeerd is de zorg voor de jeugd in haar volle breedte te vangen: Startpunten van succesvolle nieuwe interventies zoals de consultatiebureaus (vanaf 1901) en de Medisch-Opvoedkundige Bureaus (vanaf 1928), waaruit een effectief netwerk van preventieve jeugdgezondheidszorg is ontstaan. Maar ook jammerlijk falen (zoals het 19e-eeuwse transport van wezen naar de Drentse heide en de anti-autoritaire kresjes van de jaren’70 die aan ruzie ten onder zijn gegaan. Voorbeeldige iconen met ideeën die ons nog steeds verstandig voorkomen, zoals Daan Mulock Houwer, maar ook de late en moeizame professionalisering van de jeugdzorg die lang dreef op vrijwilligers zonder diploma.’
Bekijk de PDF-versie van CANON zorg voor de jeugd
.

eerste   vorige   webshop   volgende   laatste