NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Verwante vensters
1989 Mensen met mogelijkheden
Ouders eisen emancipatie op
 
  homepage   volgende   laatste

De Canon gehandicaptenzorg (vb) wordt momenteel geredigeerd en gereviseerd. Dit venster verhuist als 'Extra' naar 1952 - Ouderverenigingen.In 1989 bracht de Federatie van Ouderverenigingen een rapport uit, waarin niet het onvermogen van mensen met een verstandelijke beperking het uitgangspunt was, maar juist hun potenties. Zo heette de nota ook: Mensen met mogelijkheden. Dat juist de ouderbeweging met dit pleidooi kwam, was niet verwonderlijk. Ouders wisten als geen ander wat hun kinderen wel konden. Zij wilden af van het negatieve of zielige beeld dat de ideologische basis vormde van aparte, gesegregeerde zorgvoorzieningen.
Na het terugveroveren van een normaal leven (normalisatie) en het hameren op het erbij horen (integratie), wilde ouders nu dat hun kroost kon emanciperen. Daar hoorden nieuwe begrippen bij, zoals ‘burgerschap’ en ‘inclusie’. En woorden en uitdrukkingen als: ‘eigen keuze’, ‘autonomie’, ‘regie hebben over je eigen leven’. Niet langer moest de instelling het vertrekpunt in het denken over zorg en ondersteuning zijn, maar het functioneren in de samenleving.
Ouders namen daarbij zelf het voortouw. Zij eisten steeds vaker de regie op en kwamen daarbij ook voor zichzelf op. Zij huurden zelf woningen waarin ondersteuning geboden werd, er kwam respijtzorg om gezinnen met een gehandicapt kind te ontlasten, er kwam meer aandacht voor dagbesteding. Hun kinderen doken overdag op in winkeltjes, restaurants, bakkerijen en ateliers. Als logisch vervolg pleitten de ouderorganisaties in 1994 in de nota Gewoon Doen voor de introductie van het 'persoonsgebonden budget'. Als organisaties tekort schoten wilden ze zelf de zorg kunnen regelen. In 1996 werd het pgb ingevoerd.


Publicatiedatum: 01-09-2012
Datum laatste wijziging :17-09-2014
Auteur(s): Aart Bogerd,
Verwante vensters
Verder studeren
Literatuur
Links
Studieopdrachten Klik hier om de studieopdrachten te bekijken
Video


YouTube, 21 juli 2014 | Disabled people are standing in the spotlight and feeling like stars for a day. Organized by the Red Cross. Filmed and edited by Djuke Stammeshaus.

 
  homepage   volgende   laatste