NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Ongezien, ongehoord Jaswina Elahi, Ruben Gowricharn
Ongezien, ongehoord
Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis

Walberg Pers, Zutphen, 2023
ISBN 9789464560626
€ 24.99
Bestellen
eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste
S I G N A L E M E N T


In de discussie over het koloniaal verleden van Nederland, gaat het vooral om de slavernij in het Caraïbisch gebied. Maar Suriname heeft na afschaffing van de slavernij ook een stelsel van contractarbeid gekend. Hier begon de geschiedenis van de grootste etnische groep van het land, de Hindostanen. In 1873 scheepten de eersten in Brits-Indië in op het schip Lalla Rookh.

Hoewel over de Hindostanen enkele boeken zijn geschreven – veelal door Hindostanen zelf – heeft hun geschiedenis het Nederlands publiek nauwelijks bereikt. Jaswina Elahi en Ruben Gowricharn maken de verhouding tussen slavernij en contractarbeid inzichtelijk en staan stil bij de culturele erfenis van de Hindostanen, inclusief de herinneringen, het verdriet, de nostalgie, de feesten en de trots. Zij belichten de continuïteit tussen de gemeenschappen in India, Suriname en Nederland en laten zien hoe nieuwe generaties terugkijken op hun verleden. Ongezien, ongehoord is een onmisbare inleiding voor een ieder die geïnteresseerd is in de koloniale geschiedenis en de integratie van Hindostanen in Nederland.

’Dit boek vormt een onmisbare bijdrage aan het Nederlands debat over het (post)koloniale verleden.’ – Sinan Çankaya, antropoloog en schrijver


Over de auteurs:

Jaswina Elahi is cultuurwetenschapper en schrijft in verschillende (digitale) kranten over Hindostanen en hun koloniale verleden. Daarnaast is zij onderzoeker bij het Rathenau Instituut.

Ruben Gowricharn, hoogleraar Hindostaanse diasporastudies aan de Vrije Universiteit, heeft tal van boeken en artikelen over Hindostanen in Suriname en Nederland op zijn naam staan.


eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste