NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
Symposium erfgoed en sociaal werkSymposium 13 juni
Eigenzinnigheid, werk en geschiedenis Oskar Negt, Alexander Kluge
Eigenzinnigheid, werk en geschiedenis
Over menselijke vermogens

BOOM, Amsterdam, 2023
ISBN 9789024439676
€ 39.90
Bestellen
eerste   vorige   overzicht   volgende   laatste
S I G N A L E M E N T


‘Lezers zullen genieten van de verhelderende inzichten en verrassende ontdekkingen uit de onthullende verzameling ideeën, argumenten en verbeeldingen.’
– Jürgen Habermas


Eigenzinnigheid, werk en geschiedenis is een sleutelwerk binnen de Kritische Theorie. Op geheel eigen wijze verbinden Oskar Negt en Alexander Kluge de klassieke thema’s van de Frankfurter Schule met het postmoderne denken van onder meer Foucault en Deleuze. Bij hun ontwerp van een nieuw mensbeeld struinen ze door tal van disciplines, van biologie, sociologie en filosofie tot politieke economie en natuurkunde. De ontleende inzichten combineren ze op een eigenzinnige wijze: ze brengen geen schotten aan tussen begripsvorming en waarnemingen, of tussen wetenschap en literatuur.

Oskar Negt en Alexander Kluge vormen een productieve denkmachine die nu eens wild associatief opereert, dan weer secuur argumenteert. Hun werkwijze verklaart de ongewone opbouw van dit boek: de hoofdlijnen in het betoog worden onderbroken door foto’s en afbeeldingen, figuren, kaders met aparte reflecties, voorbeelden uit de actualiteit en miniatuurverhalen. Het resultaat is een ambitieus en caleidoscopisch werk vol originele en boeiende theorieën, verhalen en voorbeelden – van de Griekse mythologie tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Voor de Nederlandse editie maakten samenstellers en vertalers Gertjan Schuiling, Frans Berkers en Rudi Laermans in samenspraak met de auteurs een keuze uit het Duitse origineel. Zo ontstond een nieuw, opzichzelfstaand boek.

Over de auteurs
Oskar Negt (1934) en Alexander Kluge (1932) zijn in Duitsland alom gerespecteerde denkers en publieke intellectuelen. Ondertussen kan hun werk ook rekenen op een toenemende belangstelling in de Angelsaksische en Franstalige wereld.

Oskar Negt studeerde bij Theodor Adorno en was jarenlang hoogleraar sociologie aan de Leibniz Universität Hannover. Als academicus maakte hij naam binnen de domeinen van het vormingswerk, de sociale filosofie en de arbeidssociologie.

Alexander Kluge was goed bevriend met Adorno en ontpopte zich vanaf de jaren zestig tot een van de tenoren binnen de Nieuwe Duitse Cinema. Vanaf de jaren tachtig legde hij zich met succes toe op het maken van documentaires en tv-programma’s; daarnaast kreeg ook zijn literaire werk steeds meer bijval.

Samen schreven Negt en Kluge meerdere boeken, waarvan Geschichte und Eigensinn (1981) ongetwijfeld het belangrijkste is. Dit werk vormt de missing link tussen Frankfurter Schule, ‘French Theory’ en postmarxisme. Origineel: Geschichte und Eigensinn
Redactie en vertaling: Gertjan Schuiling, Frans Berkers en Rudi Laermanseerste   vorige   overzicht   volgende   laatste