1974 Nan Snijders-Oomen
Van de spreekkamer naar de thuissituatie
eerste   vorige   homepage   volgende   laatste
“Misschien denk je dat het toch maar bij plannenmakerij zal blijven (zo ziet het er bij mij ook uit), maar ongemerkt pikt je omgeving daar wat van op. Dat is mijn ervaring van het ouder worden: ook plannen die nooit zijn uitgevoerd komen wel ergens terecht”. (Nan Snijders-Oomen in 1988 aan een bestuurslid van de NVA)

Op 24 december 1974 werd op initiatief van dr. Nan Snijders-Oomen (1916-1992) de Stichting tot Hulp aan Kinderen en Jeugdigen met Autistisch Gedrag opgericht, later omgedoopt in Noordelijke Stichting van Autisme (NSA). Snijders-Oomen was een psychologe die zich specialiseerde in dove kinderen. Zij ontwikkelde de Snijders-Oomen non-verbale-intelligentietest (SON-test,1943) en promoveerde in hetzelfde jaar op Intelligentieonderzoek van doofstomme kinderen. Een nieuwe testschaal. In haar werk werd zij regelmatig geconfronteerd met kinderen die niet spraken, maar niet doof bleken te zijn, veel voorkomend bij kinderen met autisme. Snijders-Oomen raakte gefascineerd door deze groep kinderen, vond naast ouders collegae waaronder kinderneuroloog Peek le Coultre en psycholoog Lex Kalverboer aan haar zijde. Ze richtte met hen de stichting op. De stichting was ook een centrum van waaruit diagnostiek en thuisbegeleiding aan kinderen met autisme en hun ouders werd geboden.
Nan Snijders-Oomen bracht de hulp van de spreekkamer naar de thuissituatie. Zij vond het erg belangrijk dat ouders ondersteund werden in de opvoeding van hun kind met autisme. Er werd een hometrainster aangesteld: Margot Tuinsma. Zij bezocht de gezinnen thuis, trainde de ouders in de dagelijkse omgang met hun kind en zij gaf advies bij problemen, zoals slaap- en eetproblemen.

In 1978 besloten de Stichting ter Behartiging van de Belangen van Autistische Kinderen en hun Ouders (BeBAKO) (ook opgericht in 1974) en de NSA zich te bundelen tot de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Ze wilden gezamenlijk autisme onder de aandacht van de politiek brengen. Het is vooral Nan Snijders-Oomen geweest die zich met de NVA volop heeft ingezet om autisme op de politieke agenda te krijgen. Zij is een van de grondleggers van de Nota Autisme 1985, waarin extra ondersteuning aan gezinnen met een kind met autisme (waaronder hometraining) is opgenomen.

Zij heeft in de ontwikkeling van autisme een belangrijke rol gespeeld, niet alleen richting politiek, maar ook door de wijze waarop zij wetenschappelijke kennis in heldere bewoordingen naar de klinische praktijk vertaalde. Zo schreef zij in 1981 de eerste Autisme brochure van de NVA onder de titel: Autisme. Wat is dat eigenlijk? Ze werkte mee aan het eerste Nederlandse symposium over autisme in 1983, waar zoveel belangstelling voor was dat het herhaald moest worden. Een opmerkelijke uitsprak van haar was: ‘Bij autisme ligt de oplossing om de hoek’, daarmee aangevend dat we moeten blijven zoeken naar de juiste hulpverlening dichtbij huis! Ook internationaal was ze bekend, onder meer als van de wetenschappelijke commissie van de Europese Autisme Federatie.

De NSA bleef bestaan als ambulante zorgvoorziening voor kinderen met autisme en hun ouders, maar veranderde in naam: Autisme Team Noord-Nederland (ATN). Sinds 2008 heeft ATN het keurmerk van TOPGGz, wat betekent dat het een expert is in het leveren van complexe zorg. Tegenwoordig (2018) maakt ATN deel uit van de GGZ-instelling Lentis met verschillende vestigingen in Noord-Nederland.

Publicatiedatum: 28-09-2018
Datum laatste wijziging :14-10-2018
Verwante vensters
Verder studeren
  • Nan Snijders-Oomen (1943), Intelligentie onderzoek van doofstomme kinderen. Een nieuwe testschaal. Nijmegen.
  • I.A. van Berckelaer-Onnes & A.W.M. Snijders-Oomen (red.) (1982), Autisme in ontwikkeling. Lisse, Swets & Zeitlinger BV.
Links
eerste   vorige   homepage   volgende   laatste