NIEUW
Podcast-serie Canon sociaal werk
2023 PODCAST CANON SOCIAAL WERK
Verhalen uit de geschiedenis van het sociaal werk.
eerste   vorige   homepage   volgende   laatste
In maart 2023 is de redactie van de Canon sociaal werk gestart met een podcast-serie. In deze serie brengen we gebeurtenissen uit de geschiedenis van het brede sociaal werk tot leven. We zoeken mensen op die historisch relevante verhalen kunnen vertellen, blikken terug op gebeurtenissen en geven aan hoe belangrijk die waren voor het heden. Wie dergelijke verhalen wil delen en interessante herinneringen wil ophalen kan zich richten tot de redactie: info@canonsociaalwerk.eu.

Aflevering 4

Het archief van Wil van de Leur

Het werkarchief van Wil van de Leur, decennialang frontman van het opbouwwerk in Nederland, dreigt verloren te gaan. Zijn dochter Manon doet een beroep op Canon-podcastmaker Jos van der Lans om te onderzoeken of zijn archief de moeite van het bewaren waard is. In deze podcast doet hij verslag van de reddingsoperatie van een bijzonder archief van een bijzondere man.

Publicatiedatum: 22 september 2023
TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties
Thijs van Mierlo (directeur LSA): Ik kan me hem nog goed herinneren! Voor mijn afstudeeronderzoek kwam ik bij hem op de Prinsengracht in Den Haag. Met alle medewerking, een stapel boeken een mooi en lang gesprek weer naar huis. Een kantoor dat was ingericht als rookruimte om de regels te kunnen omzeilen, stapels papieren en publicaties op een groot bureau met aan beide kanten een asbak. • Anne van Veenen(oud directeur opbouwwerk Rotterdam): ‘Weven aan de samenleving.’ De treffende karaktering van samenlevingsopbouw van Wil van der Leur. Wil verzette zich op zeer inventieve en vakkundige wijze tegen de tijdgeest. • Ard Sprinkhuizen (seniro onderzoeker HU & Windesheim): Een prachtige podcast! • Paul Vlaar(Adviseur opbouwwerk en energietransitie): Wil was in 1974 mijn stagebegeleider als aspirant opbouwwerker in de Transvaalbuurt in Leeuwarden. Weinig sturend, vooral inspirerend en ruimte om mijn neus te stoten. Persoonlijk tot aan zijn laatste actieve jaren prettig blijven samenwerken. Bij Gute Nacht Freunde denk ik altijd even aan hem. • Bert Middel(ex-kamerlid PvdA, bestuurder & publicist): Zeer zinvol en daarnaast een terecht eerbetoon aan een prachtkerel! • Anke Siegers (organisatiepsycholoog): Geweldig. Wat een mooi verhaal!

Zie ook: de biografische schets van Wil van de Leur in het Biografisch Portaal.


MINI-PODCAST

Biografie van Ben Sajet

Deze mini-aflevering gaat over de biografie van Ben Sajet, die halverwege 2023 is uitgegeven door de Canon sociaal werk. Hetty Vlug, directeur van het Ben Sajet centrum, vertelt waarom het levensverhaal van deze Amsterdamse joodse arts en sociaaldemocratische politicus de moeite van het herinneren waard is.

Publicatiedatum: 30 augustus 2023
Luister de mini-podcast af op Spotify of een iets meer uitgebreide versie op YouTube.

De biografie is de bestellen in de Canon-webshop.


Aflevering 3

Piet Willems (1928-2004)
Legendarische opbouwwerker in Den Bosch

Hoe een uit de Brabantse zandgronden afkomstige voormalige glasmenger, stofzuigerverkoper en magazijnbediende vanaf de jaren zeventig een hele volksbuurt op sleeptouw nam, de autoriteiten tartte en in zijn eentje officiële welzijnsinstellingen het nakijken gaf.

Publicatiedatum: 22 augustus 2023
TRAILER

Luister de gehele podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties:
Joop Hofman (opbouwwerker, Krachtproef) ’Piet Willems is een monument in het opbouwwerk. Hij deed sociaal werk op een manier waar we nu beleidsnota’s vol over schrijven en workshops over aan elkaar rijgen. Piet noemde opbouwwerk: "Opbouwwerk zoals wij dat deden, dat was toch vooral ook opgaan in de wijk. Samen dromen, samen doen". Fijn dat deze podcast van dit lokale monument landelijke uitstraling geeft. • Jan Willem Bruins (directeur BPSW - Beroepsvereniging Sociaal Werk) | ’Interessante podcast en belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van het opbouwwerk!’ • Krachtproef-nieuwsbrief: ’Luister met je collega’s allemaal naar deze Piet Willems podcast en organiseer een In-de-geest-van-Piet-Willems-met-de-benen-op-tafel-party (en stuur ons de foto’s!) en zeg thuis dat de warme hap maar in de magnetron gezet moet worden. Want als het eenmaal begint te stromen van enthousiasme, voorspellen we dat het laat gaat worden.’

Zie ook: de biografische schets van Piet Willems in het Biografisch Portaal.


Aflevering 2

Beleidstragiek in de jeugdzorg
In gesprek met Sharon Stellaard


Hoe in de jeugdzorg elke beleidsoplossing verwordt tot een beleidsprobleem waarvoor steeds opnieuw nieuwe wetgeving wordt verzonnen die weer tot nieuwe problemen leidt.

Een gesprek met jeugdzorgmedewerkster Sharon Stellaard die in maart 2023 promoveerde op een halve eeuw wetgeving in de jeugdzorg en daar de titel Boemerangbeleid aan meegaf.

Achtergrondinformatie over beleidsontwikkelingen in de jeugdzorg vind je in de Canon zorg voor de jeugd.

Publicatiedatum: 8 mei 2023
TRAILER

Luister de podcast af op Spotify of via YouTube.


Aflevering 1

De zaak Christientje en de insubordinatie (ongehoorzaamheid) van Gerard van de Ven


Hoe een Brabantse maatschappelijk werker in 1970 een minister aan het wankelen bracht en de beroepscode voor het sociaal werk op de kaart zette!

Achtergrondinformatie over ’De zaak Christientje’ vind je in de Canon beroepsverenigingen.

Publicatiedatum: 23 maart 2023

Luister de podcast af op Spotify of via YouTube.

Reacties:
Marc Hoijtink (hoofdredacteur Vakblad Sociaal Werk, senior onderzoeker HvA) | ’Vanavond ademloos naar geluisterd. Schitterend. Goed initiatief zeg!’ • Jan Willem Bruins (directeur BPSW Beroepsvereniging Sociaal Werk) | ’Complimenten! Een heel interessante podcast. Ook voor sociaal werkers in de Jeugdbescherming. En het onderwerp is nog steeds actueel.’ • Don Olthof | ’Geweldig interessante en nog steeds relevant thema in deze podcast. Mooi gemaakt. Smaakt naar meer...’ • Erik van de Langkruis (teamleider activering en participatie Civic Amsterdam Oost) | ’Mooie podcast en altijd actueel. Zijn de beroepscodes voor sociaal werk op orde? Worden dergelijke zaken nu goed geregeld?’Publicatiedatum: 27-03-2023
Datum laatste wijziging :24-09-2023
Bewegende beelden

CANON-PODCASTS op YOUTUBE

YouTube, 8 maart 2023 | Podcast van de CANON SOCIAAL WERK - Aflevering 1: De zaak Christientje .....

YouTube, 8 mei 2023 | CANON-podcast, aflevering 2

Beleidstragiek in de jeugdzorg.

YouTube, 22 augustus 2023 | CANON-podcast, aflevering 3 | over Piet Willems, legendarische opbouwwerker in Den Bosch.

YouTube, 28 augustus 2023 | Mini-podcast over de biografie van Ben Sajet.

YouTube, 22 september 2023 | Lukt het om het archief te behouden van een troosteloos einde bij het grofvuil?

eerste   vorige   homepage   volgende   laatste